Mohd Ismail's FotoPage

By: Mohd Ismail Ibrahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 9-Oct-2007 00:44 Email | Share | | Bookmark
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin



Salam sejahtera..

Syukur kepada Allah, raya pada kali nie aku bukan lagi kesorangan. kini aku ditemani isteri tercinta. hoyeah!!!

Setelah lebih 3 bulan aku bergelar suami orang, memang byk perkara yang berubah. daripada rutin harian, tanggungjawab dan banyak perkara lagi kerana ia akn memberi kesan kepada bukan saja pada aku, secara tak langsung akan melibatkan Has (isteriku).

Dan satu soalan yang memang klise pabila tiba hari raya, orang2 sekeliling akan sibuk bertanya, "Raya ni umah sape? balik kelantan ke raya kat sini (kuching)?" ohhhh......malasnya mau menjawab sampaikan aku terpikir nak rekodkan je jawapan dalam mp3 recoder/player n mainkan ia untuk menjawab mereka2 yang suka bertanya soalan klise itu.

anyway, mungkin korang akan tanya gak soklan yang sama, maka aku berikan jawapannya.

Jawapan sebelum raya...
"Tahun ini saya akan merayakan hari raya yang mulia ini di kampung saya di kelantan kerana inilah kali pertama akan beraya bersama isteri. tentulah lebik elok isteri beraya di kampung suami terlebih dahulu"

Namun jawapan kini....
"Sbb isteri aku baru pindah tempat keje, n member2 sekerja (tempat baru) die dah book cuti dari awal tahun lagi, n spital dah tak cukup kaki n tangan, maka takde ler die dapat bercuti! arghhhhhh!!!!!!!!"

yea kawan-kawan, aku kan beraya di kuching sahaja. huhuhuhuhu..... ada sesape buat rumah terbuka?

Selamat Hari Raya.

Quote:

salam perpaduan salam muhibah
kepada semua muslimin dan muslimah
yang masih budak atau dah jadi abah
yang masih single atau dah kawen dah
yang mana duk jauh mahupun duk kat sebelah
tapi tak leh wat apa kalu yang dah pindah

memang adat manusia biasa
kadang-kadang berbicara kuar ayat berbisa
mana la tau kot-kot ada yang terasa
kena plak tertusuk kat jiwa
tak pasal-pasal menjadi musuh yang tak dipinta
jadi maafkanlah hamba insan biasa

hamba n isteri (no3) memohon diri
skali lagi ingin menyusun jari
salah dan silap harap dimaafi
shingga kita berjumpa lagi.

Salam Aidilfitri wal fa izi
dari kami sekeluarga di sini.


(^_^)



Thursday, 5-Jul-2007 00:38 Email | Share | | Bookmark
Perkahwinanku (^_^) Prolog

salam sejahtera...

alhamdulillah....jam kul 3.30 petang lebih kurang aku telah selamat diijabkabulkan dengan si dia. dan syukur kepada Allah, dengan sekali lafaz maka bersaksi empatlah si dia menjadi isteri ku yang sah. yeaaahhhh!!!!!!



ni dulu untuk tatapan kengkawan. bukan apa, penat punnnnn blum abis lagi! bukan penat seba*ehem...ehem... * tp sbb byk benda kena setel, urus dan laksanakan. lagi2 kalu kena one-man-show camni (ye la...famili aku bukan lokal kan). lain tempat lain la adatnya. walau berbeda, tetapi keunikan itulah yang mengeratkan kita

rajin-rajin datang jenguk kalu nak tgk gambar2 kawen ku yek?? tgh duk pilih lagi...hehehehe


Friday, 22-Jun-2007 09:18 Email | Share | | Bookmark
Anak buah angkat dari abang angkat n adik angkat... (^_^)



Salam...

Amoi n Amoi.Jr adalah dua insan berbeza seibu dan sebapa. adik beradik la namanya!!

Nape dipanggil "Amoi"?
sbb si along dulu n kini matanya kecik, kulit puteh melepak cam amoi. sebab tu dipanggil amoiiii....

Nape plak yg kecik tu "Amoi.Jr"? mata bulat besar ape?
Sebb dia adik amoiiii! n sbb xbest panggil adik amoi jek, so dipanggil Amoi.junioorrrrr!!!

cute takkkkk? hehehe...sbb cute tu la diaorang ni dijadikan bahan pengisian dalam salah satu portfolio aku...myKids under myFrame. So kalu rajin, lawat le kat sana ---> http://myframe.fotopages.com


Monday, 18-Jun-2007 01:23 Email | Share | | Bookmark
Adat Bertekul (merisik)



Bertekul - tak tau la dari masa asal usul perkataan nie...tp di Sarawak, adat ini merujuk kepada pemberian cincin kepada perempuan yang kita nak kahwini.

bila ditanya pada lain orang, lain pula penggunaanya walau pada konsepnya sama.
ada kata ia sama cam merisik je (meaning bukan bertunang lagi). ada plak kata ianya dah dikira bertunang. tp ape yang aku paham, kita sudah dikira bertekul pabila sebentuk cincin belah rotan telah diberikan kepada perempuan, dipakai dan ia telah diambil maklum oleh orang tua kedua-dua pihak. tak kira bawak masa bagi cincin tu pakai rombongan satu bas ke, satu kancil ke, bawah pokok ke (jangan dalam semak dah ler... ) n then balik bagitau mak ayah (tu pun kalu korang tak kena sound or penampor sedas dua sebab tak ikut adat orang2 tua! )

so...kalu korang awek korang mintak cincin nak pakai or balak korang dah bagi cincin suh korang pakai...haaaaa....dah bertekul dah korang....

p/s : harap2 jangan ada yg sampai bertukul dah la....(kes awek ramai...semua mintak cincin!!! muahahahahaaa....)


Saturday, 2-Jun-2007 08:52 Email | Share | | Bookmark
Opening myFrame... (^_^)



do drop by to see my portfolio. nothing personal...just leisure!


[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net